Bloggen

80/20 regeln – ditt fokus är avgörande

Är det möjligt att uppnå mer med mindre?

Enligt 80/20 regeln eller Parentoprincipen, är det fullt möjligt.

80/20-regeln utvecklades av den italienska ekonomen Vilfredo Pareto (1848-1923). Pareto upptäckte ett mönster som synliggör och hävdar att en mindre del av orsaker, input eller ansträngningar i regel leder till en större del av resultat, output eller belöningar.

Så, förenklat sätt innebär detta att 80% av det du presterar på ditt arbete kommer från 20% av den tid du använder.

80/20 regeln vill synliggöra att det finns en inbyggd obalans mellan orsaker och resultat, input och output och ansträngning och belöning. Regeln kan hjälpa oss att bättre förstå, analysera och besluta var vi skall fokusera och lägga all kraft på för att få ut så mycket som möjligt.

Det finns två kategorier av obalansen:

  • Majoriteten, som har en liten påverkan
  • Liten majoritet, som har stor, dominerande påverkan

Så, vill du uppnå resultat, kvalitet och lönsamhet så är det en god idé att göra en egen analys för att identifiera var du lägger störst fokus och ansträngning i relation till output och resultat.

Tillämpa 80/20 regeln för att utveckla din verksamhet och skapa en konkret strategi för en effektivare och lönsammare verksamhet.

En vägledande princip är att, om det mesta av din förtjänst kommer från en liten del av din verksamhet bör du drastiskt ändra och koncentrera dig på att mångdubbla den lilla delen.

Så, här kommer ett konkret tips på hur du kan jobba konkret med 80/20 regeln. Kartlägg de olika parametrarna i din verksamhet för att se vad, vilka och hur som genererar störst lönsamhet inom de olika områdena så som exempelvis:

  • Tjänster och produkter
  • Kunder och segment
  • Marknader

Utforma därefter konkreta strategier, processer och rutiner för att utveckla verksamheten på ett effektivt och hållbart sätt.

Vill du öka din lönsamhet och effektivitet i din verksamhet?

Vi på Sumeto hjälper dig gärna med att identifiera såväl kärnkomponenter som strategier för att uppnå ett hållbart, lönsamt och framgångsrikt företagande.

Att driva företag är mångfacetterat och sårbart. Ett framgångsrikt företagande kräver rätt förutsättningar och grundar sig på olika byggstenar. Därför har vi tagit fram en kostnadsfri guide för dig som är intresserad av att skapa bättre förutsättningar till ett framgångsrikt och hållbart företagande.

Vad kul att du vill komma i kontakt med oss! Vi tror på det personliga samtalet och goda relationer. Du är välkommen att lämna dina kontaktuppgifter nedan så hör vi av oss för att ta nästa steg tillsammans.

Vad kul att du är intresserad av samma frågor som oss! Ange dina uppgifter nedan så skickar vi vår Businessguide direkt. Bli inte förvånad om du har den i din epost inom en minut.