80/20 regeln – ditt fokus är avgörande

Är det möjligt att uppnå mer med mindre?

Enligt 80/20 regeln eller Parentoprincipen, är det fullt möjligt.

80/20-regeln utvecklades av den italienska ekonomen Vilfredo Pareto (1848-1923). Pareto upptäckte ett mönster som synliggör och hävdar att en mindre del av orsaker, input eller ansträngningar i regel leder till en större del av resultat, output eller belöningar.

Så, förenklat sätt innebär detta att 80% av det du presterar på ditt arbete kommer från 20% av den tid du använder.

80/20 regeln vill synliggöra att det finns en inbyggd obalans mellan orsaker och resultat, input och output och ansträngning och belöning. Regeln kan hjälpa oss att bättre förstå, analysera och besluta var vi skall fokusera och lägga all kraft på för att få ut så mycket som möjligt.

Det finns två kategorier av obalansen:

  • Majoriteten, som har en liten påverkan
  • Liten majoritet, som har stor, dominerande påverkan

Så, vill du uppnå resultat, kvalitet och lönsamhet så är det en god idé att göra en egen analys för att identifiera var du lägger störst fokus och ansträngning i relation till output och resultat.

Tillämpa 80/20 regeln för att utveckla din verksamhet och skapa en konkret strategi för en effektivare och lönsammare verksamhet.

En vägledande princip är att, om det mesta av din förtjänst kommer från en liten del av din verksamhet bör du drastiskt ändra och koncentrera dig på att mångdubbla den lilla delen.

Så, här kommer ett konkret tips på hur du kan jobba konkret med 80/20 regeln. Kartlägg de olika parametrarna i din verksamhet för att se vad, vilka och hur som genererar störst lönsamhet inom de olika områdena så som exempelvis:

  • Tjänster och produkter
  • Kunder och segment
  • Marknader

Utforma därefter konkreta strategier, processer och rutiner för att utveckla verksamheten på ett effektivt och hållbart sätt.

Vill du öka din lönsamhet och effektivitet i din verksamhet?

Vi på Sumeto hjälper dig gärna med att identifiera såväl kärnkomponenter som strategier för att uppnå ett hållbart, lönsamt och framgångsrikt företagande.

Du kanske även gillar

Implementeringsguiden

En lyckad implementering av nya arbetssätt, rutiner, system med mera kräver rätt förutsättningar och ett bra implementeringsarbete. Här har vi tagit fram en guide för dig som är intresserad av att skapa bättre förutsättningar till en framgångsrik implementering.

Lyckas bättre med implementering

Alla våra inlägg

Gränslöst arbete

Att arbeta på distans har nog för många blivit allt från det nya okända till den nya vardagen. Distansarbete har många för- och nackdelar som

Läs mer »

Återhämtning

Våren har minst sagt varit en utmanande tid med många stressfaktorer att hantera och för många en vardag att vänja sig vid. Nu närmar sig

Läs mer »

Krishantering

Coronaviruset, Covid-19, är idagsläget den mest omtalade kris som världen står inför att hantera. Vilka utmaningar skapar Covid-19 för företag, chefer och medarbetare och hur

Läs mer »
Inga fler inlägg att visa

Tack för visat intresse! Vi hoppas du får en fortsatt härlig dag och vi vill även passa på att hälsa dig välkommen att kontakta oss för att se hur vi kan hjälpa dig ytterligare.

Hej!

Vad kul att du är intresserad av SUMETO Arbetsmarknad! Lämna dina uppgifter nedan så hör vi av oss inom kort.

SUMETO

Hej!

Vad kul att du vill komma i kontakt med oss! Vi tror på det personliga samtalet och goda relationer. Du är välkommen att lämna dina kontaktuppgifter nedan så hör vi av oss för att ta nästa steg tillsammans.

Hämta Implementeringsguiden

Vad kul att du är intresserad av vår implementeringsguide! Fyll i dina uppgifter så skickar vi den till dig.

Tack!

Tack för ditt meddelande. Vi återkommer inom kort.

SUMETO

Tack!

Vi skickar Implementeringsguiden till din e-postadress inom ett par minuter.